skip to Main Content

Van niemandsland naar oase

Nieuwbouwplannen houden steeds meer rekening met biodiversiteit. Maar in aanloop naar de oplevering ligt een bouwterrein er vaak jarenlang kaal bij. Zonde, want hier ligt een gouden kans.
Het is heel goed mogelijk om de natuur op braakliggend terrein toe te laten, zonder dat daar risico’s aan kleven voor de definitieve invulling. Alleen maar voordelen, eigenlijk.

De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.
De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.
De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.

Braakliggend terrein

Braakliggend terrein richten wij in met tijdelijke natuur waar zowel bijen als mensen van profiteren. Natuurzones kunnen in overleg gecombineerd met een sportveldje, bankjes – of gewoon een mooi uitzicht natuurlijk.

Dankzij de wettelijke regeling Tijdelijke Natuur zijn zorgen over vertraging door zeldzame plant- of diersoorten verleden tijd. Onze ecologen inventariseren het terrein vooraf. Bij ‘risico’s’ verzorgen wij met behulp van deze regeling een ontheffing op de Wet natuurbeheer.

Verhoog de vastgoedwaarde

Door slim om te gaan met tijdelijke natuur kun je ervoor zorgen dat er al een volwaardige groene infrastructuur ‘staat’ wanneer het project wordt opgeleverd. Naast de ecologische en sociale winst heeft dat nòg een belangrijk voordeel: vastgoed met volwassen groenvoorzieningen is bij de oplevering al procenten méér waard dan vastgoed waar het groen nog bijna niets voorstelt. En daarbij scoor je ook nog ‘ns een hoop ESG-punten.

Placemaking voor bijen en andere voordelen

  • blijvende winst voor de biodiversiteit (met name insecten, pioniersoorten en vroege soorten)
  • waardevolle functie voor mensen zoals bijv. recreatie, educatie etc.
  • middel voor pr en stakeholdermanagement
  • mogelijkheid om voor te sorteren op het definitieve groenplan en te versnellen: winst voor bijen & vlinders, sociale winst en economische winst

Onze diensten

  • ecologisch advies
  • ontwerp, aanleg en onderhoud van tijdelijke natuur voor dier & mens
  • begeleiding regeling Tijdelijke Natuur
  • bijvriendelijke transitie naar permanent groen
  • impactrapportages

Onze aanpak

Wij werken nauw samen met ecologen. Voor het inrichtingsplan gaan wij uit van inheemse, plaatseigen natuur. De functionele invulling – sport? ontmoeting? rust? – wordt in overleg met de stakeholders vormgegeven.

Inheemse Streekeigen Vegetatie Met Klaprozen Op Bouwterrein Voor Biodiversiteit
Tijdelijke Natuur Op Braakliggende Landjes En Bouwterreinen Verbetert De Biodiversiteit En Redt De Bijen
Back To Top
Zoeken