Ga naar hoofdinhoud

De gouden kans van tijdelijk groen

Nederland is groen bezig. Bij nieuwbouwplannen houden we steeds meer rekening met biodiversiteit. Maar voor er gebouwd wordt, ligt het terrein er vaak jarenlang kaal bij.

Zo’n braakliggend terrein is echter een gouden kans. Voor bijen, vlinders èn voor gebiedsontwikkelaars. Tijdelijke natuuroases bieden namelijk veel voordelen. Zonder risico’s voor de definitieve invulling van het terrein.

De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.
De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.
De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.

Braakliggend terrein

Braakliggend terrein richten wij in met tijdelijke natuur waar zowel bijen als mensen van profiteren. Natuurzones kunnen in overleg gecombineerd met een sportveldje, bankjes – of gewoon een mooi uitzicht natuurlijk.

Dankzij de wettelijke regeling Tijdelijke Natuur zijn zorgen over vertraging door zeldzame plant- of diersoorten verleden tijd. Onze ecologen inventariseren het terrein vooraf. Bij ‘risico’s’ verzorgen wij met behulp van deze regeling een ontheffing op de Wet natuurbeheer.

Verhoog de waarde van je vastgoed

Elke tijdelijk stukje groen is winst. Ecologische winst én sociale winst. Maar er is ook een financieel voordeel. Vastgoed met volwaardige groenvoorziening is bij de oplevering al meer waard dan vastgoed zonder groen. Bovendien kun je hiermee ook je ESG-beleid verder invullen.

Bespaar op het verwijderen van groen. Investeer alvast in je groenplan.

Een braakliggend terrein natuurvrij houden kost veel geld. Geld dat je beter kunt gebruiken om te investeren in tijdelijk groen. Bijvoorbeeld als een voorschot op je definitieve groenplan.

We stemmen dit natuurlijk goed af op de bouwwerkzaamheden. Bijvoorbeeld door alleen enkele groene stroken, een waterkant of een ander deel van het terrein in te richten. Of we planten in een uithoek bomen en heesters, die we later verplanten naar hun definitieve plek.

Is voorwerk op je groenplan echt onmogelijk? Dan kunnen we bijvoorbeeld een bloemenweide aanleggen die later eenvoudig kan worden verwijderd. Maar die in de tussentijd wel veel waarde oplevert voor omwonenden, je stakeholders en de natuur.

Van kaal terrein naar groen paradijs

Bijen, vogels, mensen…. Iedereen kan genieten van tijdelijke natuur. En dat tijdelijk groen kan ook functioneel worden door het te combineren met bijvoorbeeld sportveldjes, parkbankjes of gewoon met mooi, groen uitzicht.

Door de wettelijke regeling Tijdelijke Natuur hoef je niet bang te zijn dat zeldzame planten of dieren je plannen voor het terrein vertragen. Voor we beginnen, maken onze ecologen een inventarisatie van je terrein. En mochten er toch risico’s zijn, dan kunnen we dankzij de regeling Tijdelijke Natuur deelnemen aan de code Tijdelijke Natuur of ontheffing regelen op de Wet Natuurbeheer.

De voordelen op een rij

 • blijvende winst voor de biodiversiteit (met name insecten, pioniersoorten en vroege soorten)
 • recreatie en educatie voor mensen
 • middel voor pr en stakeholdermanagement
 • voorsorteren op het definitieve groenplan
 • sociale, ecologische en economische winst

Onze diensten

 • ontwerp, aanleg en onderhoud
 • geven van ecologisch advies
 • begeleiding bij de regeling Tijdelijke Natuur
 • rapportages maken van de impact
 • bijvriendelijke begeleiding van tijdelijk naar permanent groen
 • verzorgen van de Ecologische Quickscan+

Onze aanpak

Wij werken intensief samen met ecologen. Voor het inrichtingsplan gaan wij uit van inheemse, plaatseigen natuur. Verder bepalen we in goed overleg met de stakeholders de functionele invulling van de oase. Van sport tot ontmoeting. En van rust tot mooi uitzicht.

 

Inheemse Streekeigen Vegetatie Met Klaprozen Op Bouwterrein Voor Biodiversiteit
Tijdelijke Natuur Op Braakliggende Landjes En Bouwterreinen Verbetert De Biodiversiteit En Redt De Bijen
Back To Top
Zoeken