Ga naar hoofdinhoud

I Love Beeing’s ultrakorte bijencursus

Dat de bij hulp nodig heeft wist je ongetwijfeld al. Maar als het over bijen gaat denken de meeste mensen aan een honingbij. Wat niet iedereen weet is dat er in Nederland 360 soorten bijen zijn. En dat de honingbij daar maar één van is! Hieronder praten we je daarom even bij. No pun intended.

Leestijd: 2 minuten.

De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.
De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.
De bij heeft onze hulp nodig. Hoe meer veelsoortige natuur, hoe meer bestuiving.
bestuiver vindt nectar in de natuur

1. Bijensoorten

Wereldwijd zijn ruim 20.000 soorten bekend. Anders dan de honingbij, het meest sociale beestje ever, leven de meeste wilde bijen solitair. Soorten die je in je tuin kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld zandbijen, groefbijen, sachembijen, maskerbijen en hommels. En honingbijen natuurlijk.

ergita-sela-5nq2AQ-1FqY-unsplash

2. Jouw potje honing

Een snelle rekensom: een honingbij vervoert per vlucht 50 mg nectar. Die 50 mg nectar levert 34 mg honing op. Voor één pot honing van 450 gram zijn dus 450.000 mg : 34 = 13.250 vluchten uitgevoerd. Voor een kilo honing moet een bij een rondje om de wereld vliegen.

3. Vliegafstanden

De fourageerafstand van honingbijen is zo’n 3 kilometer. Bij wilde bijen is dat heel anders. Met een maximale afstand van slechts een paar honderd meter hebben zij een veel kleiner leefterrein. Extra belangrijk dus om te zorgen dat overal genoeg voedsel is te vinden. Het sleutelwoord is biodiversiteit.

4. Bijenhotels

Insectenhotels goed voor de wilde bijen? Zeker, maar lang niet voor alle soorten. De meeste wilde bijen verkiezen een holletje in kaal zand. Maar een deel is geholpen met een hotel van goede kwaliteit. Let er wel op dat de buisjes van binnen glad zijn en aan één kant gesloten, en dat er geen regen in komt. Na twee jaar zijn de buisjes aan vervanging toe. Voor alle bijensoorten geldt dat ze op een zonnige plek nestelen, bij voorkeur op het zuiden.

imker bij bijenkast met honingbijen

5. Best druk in zo’n bijenkast

Een bijenvolk telt op het hoogtepunt van het bijenseizoen tussen de 20.000 en 50.000 bijen. Het is dan ook bloedjeheet in zo’n bijenkast, ongeveer 35 graden.

typisch nederlands landschap met weiland als monocultuur en wolken aan de horizon

6. Achteruitgang van de bijen

De hoofdoorzaken zijn (in een notendop): 1. te weinig voedsel door intensieve landbouw en verlies van biodiversiteit, 2. verstening door toenemende bebouwing en bestrate tuinen en terreinen, 3. pesticiden. Honingbijen hebben daarnaast ook te kampen met de varroamijt.

7. Bijenplanten

Weten wat goede bijenplanten zijn? Check de bijenplanten-app. Koop sowieso gifvrije en bij voorkeur inheemse planten, bollen en bloemzaad: een overzicht van gifvrije leveranciers en webshops vind je hier. Kwetsbaardere bijensoorten help je enorm met inheemse zaadmengsels. Die vind je hier en hier. Note: veel ‘bijenmengsels’ uit reguliere winkels zijn uitheems en soms zelfs giftig. Trouwens, niet alleen planten maar ook de meeste bloembollen in de reguliere verkoop zijn giftig. Sorry…

8. Een bij die steekt gaat dood. Toch?

Hoeft niet hoor. Dat geldt alleen voor honingbijen. Die sterven meestal doordat een deel van het achterlijfje afscheurt als de angel in iemands huid achterblijft. Hommels en wilde bijen hebben geen weerhaken aan hun angel, dus zij leven gewoon door. Maar ook die zullen altijd proberen om te vluchten in plaats van aanvallen; bijen zijn enorm van het harmoniemodel.

wilde bijen leven alleen als solitaire bijen en honingbijen zijn sociaal

9. Sociaal?

Honingbijen wonen en werken samen met tienduizenden soortgenoten. Ook hommels zijn sociale bijen, zij leven in kolonies van tientallen of honderden hommels. De ruim 300 andere soorten wonen alleen. Die noemen we wilde of solitaire bijen.

Bestuiving is nodig voor voedselzekerheid grondstoffen en het ecosysteem

10. Bestuiving

80% van alle planten is afhankelijk van bestuiving. Dat geldt voor planten in de vrije natuur, verbouwde gewassen en sierplanten. Bestuiving kan plaatsvinden via wind, water of zelfbestuiving. Maar een groot deel van alle planten is deels of volledig afhankelijk van insecten voor de voortplanting. Bestuiving is cruciaal voor de productie van voedsel en grondstoffen, maar dus ook voor onze strijd tegen de opwarming van de aarde.

Bloembak Met Lavendel In Vensterbank Met Uitzicht Op Gracht
Bloem Tussen Fietsen Op Straat
Back To Top
Zoeken