Urban Bees Seoul @ Seoul Zuid Korea

I LOVE BEEING was op 31 augustus in Seoul voor een ontmoeting met Urban Bees Seoulen APE Seoul. De Zuid-Koreaanse hoofdstad telt bijna 10 miljoen inwoners, ligt tussen groene bergen en is geweldig modern. Hoe staat het daar met de bijen? Een kijkje in de keuken bij onze collega’s aan de andere kant van de wereld.

In de buurt Dongjakligt het Handpicked Hotel. Dit is een van de locaties van Urban Bees Seoul(UBS). Hier had ik een ontmoeting met de oprichter en managing partner Jin Park. Jin zat te wachten in de lobby van het hotel. Hij is zoals alle Koreanen erg vriendelijk en maakte zelfs enkele kleine buigingen tijdens onze handdruk. Ondertussen had ik bij het binnenkomen al gezien dat er een uitstalling was van UBS-honing, kaarsen, hand zeep en andere merchandise.

“Hier op het dak van het hotel is het te doen!” Vertelde hij me. We gingen meteen naar de kasten toe met de lift. Hij had de hele dag vrijgemaakt om me rond te leiden en rijden door Seoul. Wat een geweldige gastvrijheid!

Op de 10everdieping was een flink terras. Aan het uiteinde stonden vijf gekleurde kasten in het gras. Wat een waanzinnig uitzicht van de stad! “Ze doen het erg goed in hier. Seoul heeft veel groen omdat het tussen de bergen ligt en aan de Han-rivier.” Hij vertelde ook dat er regelmatig feestjes op het terras zijn. Niemand heeft ooit last gehad van deze bijen volgens hem. “De kasten staan maar 15 meter van de bar hier.”

De volgende stop was Seoul Forest. Een groot park gelegen aan de Han. Hier heeft UBS een bijen en vlindertuin. “Dit is wel een locatie waar ik erg trots op ben. Echt een ideale plek voor de bestuivers!” Een cosmetica-merk heeft als sponsor de aanleg hiervan mogelijk gemaakt. Zuid Korea is hetcosmetica-land van de wereld. Bijenproducten zoals honing, propolis en bijenwas zijn een erg populair ingrediënt.

“Op deze locatie geeft UBS introductielessen over de bijen. Er zijn heel veel basisscholen die bij ons komen. Kinderen vinden het ook geweldig!”

Regelmatig komen mensen naar UBS toe en vragen of ze tot imker opgeleid kunnen worden. “Ze zijn het leven als kantoormedewerker beu en kiezen voor iets nieuws. Het betaald niet beter dan hun vorige baan, nog niet, maar ze willen leren en meer uit hun leven halen. Dit is natuurlijk erg fijn voor UBS en onze plannen om de bijengemeenschap te laten groeien.”

Jin vertelde ook dat zij flink wat honing oogsten uit de kasten. Op dit moment staan er ongeveer 130 van onze kasten in de stad. Koreanen vinden honing duur volgens hem. Het is niet zo een geliefd product als in Nederland bijvoorbeeld. “Hier gebruiken ze liever suiker. Door een lokaal product aan te bieden proberen we de bijen en het goede werk dat ze doen te promoten. Ik weet dat de honing eigenlijk voor de bijen gelaten moet worden. We pakken wat we kunnen zonder de bijen te schaden denken we maar het maakt ons aanbod veel breder en leuker voor de klant.”

Onze laatste stop was APE Seoul. Een bijen/honing café en winkel in het noorden van de stad tegen het Bukhansannationale park. Dit is de plek waar al het moois wat de bijen maken samenkomt voor de mensen om van te genieten: koffie met honing, gebakt met bijenwas en propolis, ijs met verse raat enzovoort. Ook geeft UBS hier workshops om kaarsen en zeep te maken van bijenwas.

“Ik ben APEbegonnen omdat de bijen zoveel moois te bieden hebben en dat hier allemaal op een plek te beleven valt. Niet iedereen hoeft zich rondom de kasten te begeven om zich betrokken te voelen met onze geweldige diertjes.”

Jin besloot met: “Het wereldwijde bijen-probleem is zorgwekkend maar bewustwording is de eerste stap. Ik merk dat mensen nu begrijpen dat we iets moeten doen. Onze inzet is erg belangrijk!” Seoul is een wereldstad die bewijst dat de bijen zich met een beetje hulp overal kunnen leven.

“Veel dank voor je gastvrijheid Jin! Gamsa Hamnida!”

Boas Schraven

Post a Comment